Kisah Pemuda dan Pertolongan Iblis Dikala Subuh

setan

Seorang pemuda bangun pagi utk solat Subuh di masjid. Dia berpakaian, berwudhu & berjalan menuju ke masjid. Di pertengahan jalan ia jatuh & pakaiannya kotor.

Dia bangkit, membersihkan bajunya & pulang kembali ke rumah. Di rumah, dia berganti baju, berwudhu dan berjalan kembali menuju ke masjid.

Dalam perjalanan ke masjid, dia jatuh lagi di tempat yg sama. Dia sekali lagi bangkit, membersihkan dirinya & kembali ke rumah. Di rumah, dia sekali lagi berganti baju, berwudhu & berjalan menuju ke masjid.

Di tengah jalan menuju ke masjid, dia bertemu seorang lelaki yg memegang lampu.

Dia menanyakan identitas lelaki tsb & lelaki tsb menjawab “Saya melihat anda jatuh dua kali di perjalanan menuju ke masjid, jadi saya bawakan lampu utk menerangi jalan anda.”

Pemuda tsb mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan menuju ke masjid.

Setelah mereka sampai di masjid, pemuda tsb bertanya kepada lelaki yg membawa lampu utk masuk dan solat Subuh bersamanya. Lelaki itu menolak, pemuda itu mengajak lagi hingga berkali2 tetapi jawabannya sama.

Pemuda itu bertanya, kenapa menolak untuk masuk dan solat Subuh bersama?

Lalu lelaki itu menjawab…

“Aku adalah IBLIS…”

Pemuda itu terkejut dg jawaban lelaki itu.

Iblis kemudian menjelaskan, “Saya melihat kamu berjalan ke masjid & sayalah yg membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masjid, Allah memaafkan SEMUA DOSAMU.

Saya membuatkan kamu jatuh kali kedua dan itupun tdk membuatkan kamu berubah fikiran, bahkan kamu tetap memutuskan kembali untuk ke masjid.

Kerana hal itu, Allah memaafkan DOSA-DOSA SELURUH ANGGOTA KELUARGAMU.

Saya bimbang, jika saya membuat kamu jatuh utk kali ketiga, jangan2 Allah akan memaafkan dosa2 seluruh penduduk kampungmu jadi saya harus memastikan bahaw kamu sampai di masjid dg selamat…”

Ingat Iblis akan terus berusaha menggelincirkan kita semua, utk selalu berbuat dosa dan jauh dari Allah SWT.

Mari kita rapatkan barisan jamaah, terus istiqomah mengerjalkan amal kebajikan, Moga Allah memberikan yg terbaik dalam hidup kita dan memberikan berkah buat semua, Aamiin.

Bagikan ke: facebook twitter gplus